Stanowisko w sprawie decyzji o przyznaniu Chinom Igrzysk Olimpijskich w 2022

Dziś Chiny zostały wybrane na gospodarza Zimowych Igrzysk Olimpijskich w 2022 roku, pomimo ponurej sytuacji praw człowieka w Tybecie. Chiny nie grają zespołowo ani fair-play i nie należy im się Olimpiada.

Stanowisko International Tibet Network w sprawie decyzji o przyznaniu Chinom Igrzysk Olimpijskich w 2022 r.

Międzynarodowy Komitet Olimpijski wysyła zły sygnał złym osobom w złym czasie. Chiny chcą, aby świat ignorował ich działania w zakresie praw człowieka i aby był pod wrażeniem chińskiego pragmatyzmu. Potwierdza to dokładnie decyzja MKOl. Niezależnie od intencji i tego co mówi MKOl, komunikat jaki wysyła w świat jest czytelny dla Pekinu: prawa człowieka i kwestia Tybetu się nie liczą. Przyznanie po raz kolejny Igrzysk Olimpijskich jest propagandowym podarunkiem dla Chin, dla obrońców praw człowieka to cios w twarz.

Wiele osób będzie pamiętało, jak działacze na rzecz Tybetu zaznaczyli swoją obecność wokół przygotowań do 2008 r. Mamy nadzieję, że pozytywne zmiany, jakie zajdą w Tybecie w najbliższych siedmiu latach będą oznaczać, że nie będziemy musieli ponownie wykorzystywać Igrzysk, aby nagłaśniać sprawę Tybetu – jednak kłaniając się obecnemu reżimowi w tym momencie, MKOL podważa nadzieję na zmiany dla Tybetańczyków i wszystkich żyjących pod obecnymi władzami w Pekinie. Ta decyzja to tragiczne nieporozumienie.

W odpowiedzi na dzisiejszą decyzję przed siedzibą MKOL w Lozannie odbył się protest, w którym udział wziął m.in. Golok Dzigme, były tybetański więzień polityczny, który powiedział:

„Mam nadzieję, że moi rodacy w Tybecie w 2022 nie zapłacą ponownie takiej ceny, jaką innym przyszło zapłacić za Igrzyska Olimpijskie w 2008 r. Jest mi niezmiernie przykro, że MKOl odrzucił apele Tybetańczyków, Chińczyków i wielu innych obrońców praw człowieka, aby nie przyznawać Igrzysk Pekinowi. Teraz musi wziąć na siebie odpowiedzialność za tą decyzję, a to łączy się z wycofaniem wyróżnienia Igrzysk z Chin, jeśli te nadal będą stosowały represje w Tybecie”.

Będziemy protestować!

Decyzja o przyznaniu Igrzysk Pekinowi zapadła stosunkiem 44 do 40 głosów. Nie wiemy, jak głosowała reprezentantka Polski, którą w MKOl reprezentuje Irena Szewińska i która w trakcie rozmów z nami w 2008 r. mówiła o niezwykłym rozwoju gospodarczym Chin, pozostając głucha na argumenty praw człowieka. „Podziękuj” jej za tą szokującą decyzję Komitetu - wyślij maila: pkol@pkol.pl, adresując do Członkini Zarządu PKOl i członkini MKOl Ireny Szewińskiej.

Zobacz:
Protest and anger as Tibet campaigners respond to Beijing winning the 2022 Winter Olympic Games (International Tibet Network)
Tibetans protest Beijing Olympic bid (Reuters)